Automobil u Srbiji godišnje pređe oko 20.000 kilometara

Bez autora
Jul 23 2024

Razdaljina koju automobil pređe za godinu dana može da pokaže koliku će kilometražu imati za nekoliko godina.

Kompanija za podatke o automobilima karVertikal sprovela je studija u Evropi i SAD kako bi utvrdila u kojim zemljama vozila pređu najviše kilometara godišnje. Mnogi automobili uvezeni u Srbiju sa Zapada imaju veliku kilometražu, koju prodavci mogu da izmene kako bi veštački podigli vrednost vozila.

Od svih automobila proverenih na platformi karVertikal, oni koji se voze u Holandiji imali su najveću prosečnu godišnju kilometražu – 29.851 kilometara (km), a iza njih su automobili iz Španije (29.017 km), Danske (27.346 km), Belgije (24.308 km) i Francuske (23.775 km).

Za 3–4 godine, automobili iz ovih zemalja imaće već oko 100.000 kilometara na kilometar-satu. Zbog toga njihovi vlasnici mogu odlučiti da ih prodaju i pronađu novo vozilo.

Srbija je na 18. mestu evropskih zemalja u kojima se najviše vozi.

Godišnja kilometraža vozila na srpskim putevima relativno je niska i iznosi 20.028 km (18. mesto od 27 evropskih zemalja obuhvaćenih anketom). Vozila u susednoj Mađarskoj (19.357 km) i Hrvatskoj (19.587 km) putuju još manje, a u Rumuniji (20.338 km) i Bugarskoj (20.999 km) – nešto više. Letonci godišnje pređu 17.420 km, što je najmanje u Evropi.

Međutim, najmanja kilometraža zabeležena je kod automobila uvezenih iz SAD – 16.941 km. Iako je kilometraža američkih automobila najniža od svih ispitanih zemalja, većina vozila uvezenih iz SAD ima ozbiljna oštećenja. U suprotnom, prodavci automobila ne bi mogli da zarade njihovom preprodajom.

Iako automobili u Srbiji godišnje prelaze manje nego u Zapadnoj Evropi, posle 10 godina kilometraža takvog automobila može dostići oko 200.000 km.

Šansa da kupite automobil sa izmenjenom kilometražom znatno se povećava prilikom kupovine vozila uvezenog iz inostranstva. Nepošteni pojedinci aktivno koriste činjenicu da zemlje ne razmenjuju podatke o automobilima. Zbog toga u Srbiju iz inostranstva stižu mnogi automobili sa falsifikovanom kilometražom – često i više puta.

„Pre nego što se sastanu sa prodavcem, vozači treba da provere istoriju vozila i saznaju da li je njegova kilometraža ispravna. Ne samo što će tako uštedeti mnogo vremena, već će i sprečiti kasnije razočaranje. Prilikom kupovine polovnih automobila potrebno je otići na probnu vožnju i obaviti pregled automobila u ovlašćenom servisu”, objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za tržište polovnih automobila u kompaniji karVertikal.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik